לימוד וחזרה – עד כמה?

שלום כבוד הרב שאלה
שמעתי שכתוב בגמרא שכל מי שלומד ואינו חוזר כאילו הוא זורע ואינו קוצר
מצד שני שמעתי שלפי הארי כל שונה פרקו 101 פעמים אינו יכול לשוכחו יותר
אם בן אדם למד פרק מסויים או דבר מסויים 101 פעמים אם הוא מפסיק לשנן ולחזור עליו האם זה בסדר מהבחינה הזאתי כי הוא שנה אתזה מספיק פעמים שהוא כבר לא יכול לשכוח אתזה

תשובה:

שלום רב

זה בסדר גם בהרבה פחות, אין דרישה מאדם לחזור על כל דבר 101 פעמים, שאם כן לא יוכל להתקדם לכלום… חוזרים באופן סביר ומושכל שמאפשר לזכור כמה שניתן, וזה בסדר. יש מישהו שפיתח לוח לחזרות שמבוסס על מחקר כל שהוא שאומר שאם אתה חוזר בסוף היום על מה שלמדת היום, ולמחרת על יום האתמול ושוב בסוף שבוע וכעבור חודש, ושוב כעבור שנה זה מועיל מאוד לזכרון.

מרן הקהילות יעקב היה מורה תמיד ללמוד תחילה כל דבר 4 פעמים, ואחר כך לחזור מידי פעם במידת האפשר.

בהצלחה רבה.