תיווך – מתי למתחיל מגיע את כל התשלום

סרסור הציע לאחד לקנות מסחר, ודיבר והשקיע שעות והרעיון נתקבל בחום בשני הצדדים, ולמעשה נתקשה לגמור ולבוא הצדדים לידי גמר בנוגע הסכומים בדיוק ולגבי זמני הפרעונות, והצדדים דיברו ביניהם ולמעשה עלתה בידם רעיון האיך לגמור השותפות, והסרסור שואל עכשיו האם דינו הוא רק כמתחיל דמבואר בפ"ת שתשלומי הוא כשליש או מכיון שבעצם לא הי' חסר רק לסכם ביניהם בלחוד בדיוק הסכומים, והאם נאמר בשדכן שהציע שידוך ולא נסכם ביניהם כמה שנים לתמוך חתן דנן והי' אמור ליפול כל ההצעה, ולמעשה גמרו המחותנים בינם וכי נחשוב אותו רק למתחיל או דכל הדין מתחיל בפ"ת הוא כשיש שני שדכנים/סרסורים ואז נחשב כאילו האחר הי' המכה בפטיש, ילמדנו רבותינו כדת של תורה האיך נדיינה להאי דינא

תשובה:

שלום רב,

בפתחי תשובה סי' קפ"ה כתב שאם לא הוצרך להכניס מי שהוא שיגמור את התווך, כל הכסף מגיע לזה שהתחיל.  לכן גם במקרה זה למרות שלא סגרו לגמרי על מחיר וראה עוד במשפט שלום שם.