פדיון הבן לנולד מבנק הזרע

שלום.
ילד שנולד בכור לאמו מבנק הזרע, האם ימתינו לפדיון הבן עד שיגדל ויפדה את עצמו, או שב"ד יפדו אותו, ואם כן מי היום נחשב לב"ד שהם יפדו אותו.
ועוד האם יש להתחשב שאם נמתין עד שיגדיל ויפדה את עצמו, רוב הסיכויים שהוא לא יעשה זאת, ועכשיו אמו כן רוצה שיערכו פדיון הבן.

תשובה:

שלום רב,

ילד שנולד מתרומת זרע מגוי גם חייב בפדיון הבן אם הוא אכן פטר רחם. אלא שמאחר שאין כאן אב שחייב בפדיון. הבן עצמו הוא המחוייב. והשאלה היא רק האם לפדות אותו היום בעודו תינוק, או להמתין עד הגיעו לגיל 13. ראה שו”ע יו”ד סי’ שה שנחלקו הט”ז והש”ך בזה. לדעת הט”ז אין פודים אותו, אלא הוא ממתין עד שיגדל ואז הוא פודה את עצמו. ולדעת הש”ך יכולים לפדות אותו מיד מדין זכיה. (ראה בש”ך ס”ק יא וס”ק כ’ ובביאור הגר”א ס”ק יז). וראה עוד בפתחי תשובה שם ס”ק טז. אולם למעשה נוהגים כשיטת הש”ך ועי’ עוד באגרות משה יו”ד ח”א סי’ קפח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב
    בן נולד לאם יהודיה לידה טבית לא היו לידות קודמות ולא הפלות
    הבן נולד לאבא יהודי הזוג לא נישואים
    האבא לא רוצה להחסף ולא יהיה בפדיון
    איך ניתן לעשות פידיון (עלידי מי הוא יפדה) האים האמא יכולה או מי מטעמה או רב בית כנסם?
    ממתין לתשובה