האם מותר לי לדרוש שיעבוד נכס או שזה סותר את ההיתר עיסקא

שלום רב שאלה דחופה לכבוד הדיינים שליט"א

יש לי סכום כסף גדול אני מעוניין להשקיע אותו אצל ידיד קרוב אשר הוא קבלן בניה ובתמורה אני אקבל אחוז (ריבית) עבור המעות שלי ע"י היתר עסקה (ברית פנחס) עם הבנה מלאה של נוסח השטר, אלא שאני דורש גם שיעבוד של דירה עבור כל ההלוואה בתור ביטחונות האם זה מותר או שמא זה סותר את מהות היתר העסקה בתודה מראש

תשובה:

שלום רב,

זה בסדר גמור, אין בכך כל סתירה, שהרי השיעבוד גם הוא כפוף לחוב שהוא יהיה חייב לך בעתיד, ומהוה בטחון לגביית החוב ההוא. אולם גודל החוב עדיין לא נקבע וזה יקבע בהתאם להיתר עיסקא שאתם עושים. לדוגמא, אם הוא יוכיח הפסדים ברמה כזו שלא תוכל לגבות ממנו רווחים או אפילו הפסדים של חלק מהקרן באופן שמופיע בהיתר עיסקא, החוב כמובן יורד מתחת לקרן, והשיעבוד בהתאם.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אחדד את השאלה ברשות הרב שליט"א אני מלווה לו חצי מליון ש"ח ואני משעבד נכס עבור הסכום הנ"ל. היוצא הוא שלעולם יהיה בכוחי לגבות את הקרן שלי שהיא חצי מליון ולכן לכאורה יש סתירה בין היתר העסקה לבין הביטחון המהווה לי זכות לעולם על כל הקרן

  2. אחדד את התשובה… אם לא תשעבד האם יכול להיות מצב שהוא יהיה חייב לך רק 450.000 ש"ח? התשובה היא: כן. אם יהיו לו הפסדים במחצה פקדון והוא יוכל להוכיח אותם בהתאם להיתר עיסקא הוא יהיה חייב רק 450.000. עכשיו מה יקרה אם הוא ישעבד לך את הבית עד הגובה הסכום שנקבת? האם הוא יהיה חייב לך בסיטואציה הנ"ל 500 או 450? ודאי 450, השיעבוד אינו קובע את גובה החוב, אלא רק מבטח עד לסכום הנ"ל. גובה החוב יקבע בהתאם להיתר עיסקא.