הלוואה מאמא לא ידיעת בעלה / הלוואה ללא שטר ועדים

שלום וברכה לכל הרבנים הי"ו .
יישר כוח ותודה רבה על כל עמלכם ופעלכם למען בית ישראל, שליחותכם נאמנה.
שאלותיי הן:
1-האם אפשר להלוות מאמא? (לא בטוח שתספר לאבא, אבל אבא נותן בידה את הרשות לעשות בכסף כרצונה).
והאם מותר להלוות מימנה ללא עדים ושטר וכו'.. ? ואם חייב אז איך עושים את זה?

2- מה הדין לגבי עובד שרשם כל פעם דברים שלקח מהחנות .
כעת שרוצה לשלם את החוב הוא לא בטוח אם הסכום מדוייק, ומפחד שיש בידו גזל ושכח לרשום חלק מהדברים. כיצד עליו לנהוג למען הסר כל ספק וכל חשש לחטוא בדבר חס ושלום?

תודה מראש.
ונאמן הוא בעל מלאכתך שישלם לך שכר פעולתך!

תשובה:

שלום רב,

1. אפשר לקחת ההלוואה מאמא בפרט שאתה אומר שאביך נותן לה רשון לעשות כרצונה בכסף שלהם. ההלכה היא שאישה הנושאת ונותנת בתוך הבית יכולה לתת מתנה מועטת או צדקה וכד' לפי האומד שבעלה מרשה לה. ובפרט שכאן מדדובר לבן ובהלוואה ולא מתנה. ולגבי שאלתך האם אפשר לקחת ההלוואה לא שטר או עדים. אכן עפ"י ההלכה יש צורך לקחת עדים או שטר וכך נפסק בשו"ע סי' ע'. אולם היום למעשה לא מקפידים על כך, ראה בשו”ת יביע אומר חו”מ ח”ב סי’ א וח”ז סי’ ז ושו”ת ציץ אליעזר ח”ז סי’ מז שדנו למה אין העולם נזהרים בכך בזמנינו. ועיין עוד בספר פתחי חושן הלואה פרק א הערה כ שהביא מהפוסקים שתמהו על שאין העולם נזהרים בכך וכתבו כמה סברות להקל. ובפרט שהלוואה מאמא לבן.

2. העובד צריך לשלם עד שיצא הספק מליבו שאכן הוא פרע את חובו במלואוף או שיגיע להסדר כלשהו עם הבעלים.

בהצלחה