אכל לפני הסעודה האם ברכת המזון פוטרת?

שלום
אם אני שותה קפה לפני ארוחה, כשאני יודע שאני אוכל לחם וכו'. אני צריך לברך ברכה אחרונה ואז ליטול ידים וברכת המזון או שברכת המזון תפתור?
נניח מצב שאני לא יכול/רוצה ליטול ידים בהתחלה ואז לשתות קפה או לאכול עוגיה וכדומה. (האם חייבים ליטול לפני אם אני יודע שאני אוכל לחם ואטול ידים? אם מחוייב, האם משתנה התשובה כאשר לא תכננתי לאכול והזדמן לי)

תודה

תשובה:

שלום רב

הכלל בענינים אלו הוא כך: אדם שאוכל לפני הארוחה מאכל שלא יאכל בארוחה צריך לברך לאחריו ברכה אחרונה. אבל אם זה מאכל שכמותו יאכל גם בארוחה, אם מדובר בפירות וכדומה שהם דברים שמיש אוכל אותם באמצע סעודת פת גם מברך עליהם, אין צורך לברך ברכה אחרונהואדרבה מה שאכל עכשיו פוטר אותו מברכה ראשונה באמצע הארוחה. ואם הם ירקות וכדומה שבאמצע ארוחה לא צריך לברך עליהם יברך עתה ברכה אחרונה ורק אח"כ יטול ידיו.

לגבי מיני מזונות, הם זה דבר שאין בו את כל תנאי פת הבאה בכיסנין – דק ונכסס, ממולא, ומתוק. כיון שזה ספק פת, אף שבדרך כלל מברכים על זה על המחייה, כאן נפטור בברכת המזון.

עצם ההנחה שלך שיש ברכה אחרונה בקפה לא ברורה, ראה כאן.