היתר עיסקא בלי שהוא יהיה שותף בעסק

שלום רב, אני רוצה לקבל הלוואה מחבר, ולתת לו סכום קבוע על הלוואתו,ללא שיהא שותף בעסק הנרכש. כיצד אבצע בכך היתר עיסקא? אשמח לקבל טופס. בתודה רבה מראש. ידידיה

תשובה:

שלום רב,

אין אפשרות לעשות זאת ללא שיהיה שותף בעסק שכל מהות היתר עיסקא שנותן המעות [ולא מלוה] משתתף בעסק ואם אתה מדגיש שהוא לא שותף בעסק אין שום היתר לעשות זאת דהוא הלואה ברבית קצוצה.

אמנם כשחותמים על השטר ועושים עיסקא זו על דרך היתר עיסקא הרי שנותן המעות הוא שותף בעסק אלא שאת הרווחים הוא מקבל ע"פ מה שמסכמים בדמי ההתפשרות. [עי' ספר סדר הרבית פרק כ"ז הל' א ביאור עניינו של היתר עיסקא]. (הרב מנחם שימל מחבר הספר סדר הריבית)