ניכיון צקים

הרב מנחם שימל

שאלה:

האם מותר לי לקנות מאדם שקונה צקים מאנשים לקנות ממנו צק במחיר נמוך משווי הצק

למשל אני קונה היום צק ל1/7/16 ששווה 8000
אני קונה אותו ב7700

תשובה:

שלום רב,

במכירת שיקים אם זה שיק של עצמו דהיינו שהוא כותב שיק דחוי לפקודת חבירו על 8000 ש"ח ומוכר לו את השיק ב7700 ש"ח ה"ז ריבית גמורה אע"פ שמפרש לשון מכירה כמבואר בחכמת אדם כלל קלט ט גבי  שט"ח של עצמו והדבר פשוט שזו הלואה ולא מכירה.
ככל הנראה כוונתך לשאול בשיק של אחר ואת זה רשאי לעשות דהיינו אם יש לו שיק שקיבל מאדם אחר על סכום של 8000 ש"ח רשאי למוכרו לאדם אחר בסכום של 7700 ש"ח באופן שהמוכר לא יקבל על עצמו אחריות פרעון השיק והיינו שאם השיק יחזור לא יוכל הקונה לחזור על המוכר אלא יצטרך לחזור על בעל השיק.[דאם מקבל המוכר אחריות על החוב עצמו נמצא שאין כאן מכר דעיקר גביית החוב מוטלת על המוכר וה"ז כהלואה. אמנם אחריות דמי המכר דהיינו על 7700 אם כך הוא המנהג שכל מוכרי שטרות מקבלים אחריות זו ואין קונים באופן אחר מותר (כת"ס יו"ד סי' פה ומהר"ם שיק סי' קסב],
אופן יותר פשוט הוא שעושה בדרך של פריטת שיק דהיינו שהקונה נותן סכום פחות מהסכום הנקוב בשיק ומפרש שמנכה סכום זה עבור שכר טירחה והוצאות הגביה ובזה אף אם אחריות הפרעון על המוכר מותר. (עי' בכל זה בספר סדר הרבית פרק כד סעי' יח-כ)