מה נחשב חלק בית יוסף? עירוי חמין לתוך צונן בשבת

האם זה נכון שיש מחלוקת בדעת הבית יוסף מהי גדר סירכה (אמרו לי משהו בשם תבואות שור ולא מצאתי).
והאם מותר לערות מים רותחין מכלי ראשון לתוך כוס שרובה חלב קר מדין תתא"ה גבר.

תשובה:

שלום רב

אכן יש ויכוח בהבנת דברי הבית יוסף, אולם למיטב הבנתי, וכפי שהבנתי בעבר מהגר"צ ובר שליט"א מראשי מערכת הכשרות של שארית ישראל, הדיון כאן אינו כל כך ספרים אלא במסורות, למה בעצם היתה כוונת הבית יוסף, שהרי טבעה של הבהמה הוא שסביב הריאות לא יבש לגמרי ויש רירים, אלא שמה שיורד ממש בקלות היד לא נחשב סירכא, ובזה צריך שימוש חכמים לדעת מה יחשב סירכא ומה לא. שמעתי פעם משוחט שאמר שנקי לגמרי אחד מאלף לא נמצא, ולכן בודאי לא לזה היתה כוונת הבית יוסף.

לגבי עירוי מעט חמין לתוך צונן באופן שלא בא ליד סולדת אלא קר מפיג צינתו, ראה שו"ע ורמ"א בסי' שיח סעי' יב שמותר. לגבי דבר גוש הדין שונה, ראה כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למיטב הבנתי כפי שציינתי, המחלוקת אינה פורמלית בספרים ובנדון ספציפי, אלא בשימוש חכמים בשטח לדעת מה נחשב סירכא ומה לא.