לשון הרע בבית ספר

ברצוני לשאול : מורה בבית הספר של בתי מתלוננת להנהלה שבתי לא ממושמעת בשיעורים. הבת שלי טוענת שהמורה הספיציפית הזאת לא מכירה את שמות הבנות ומתבלבלת בינה לבין בת עם שם דומה. האם מותר לי לומר להנהלה שנראה לי או שיכול להיות שהמורה מבלבלת בין בנות. האם מותר כך להאשים את הבת השניה? גם אני לא יודעת במאה אחוזים שזה המצב אבל זה בודאי אפשרות.

תשובה:

שלום רב,

אין בזה איסור לשון הרע. ומותר ואף ראוי לומר למנהלת שבתך אינה אשמה בדבר. (לפחות לטענתה).

מקורות:

כתב החפץ חיים (לשון הרע כלל י' סעי' יז): "אם נעשה דבר שלא כהוגן וראובן שואל לשמעון מי עשה דבר זה אפילו אם מבין שראובן חושדו אסור לו לגלות מי העושה אם לא נשלמו הפרטים הנ"ל אלא יאמר אני לא עשיתי הדבר וכל זה מצד הדין אבל לפנים משורת הדין יטול האשמה על עצמו". ובבאר מים חיים הביא לכך כמה מקורות מהגמרא שלפנים משורת הדין ראוי לקחת את זה על עצמו. אולם בסיטואציה הנוכחית, אני סבור שאפילו לפנים משורת הדין אין מקום שלא לומר זאת, לא ראוי להקפיד על לפנים משורת הדין על חשבון בתך. ובתך מצפה כמובן להתנקות בעיני המנהלת, ולא ראוי שהבת תרגיש כך משום שאת מעוניינת לעשות לפנים משורת הדין. בנוסף, למיטב הבנתי הנושא הוא חינוכי, כלומר, המורה והמנהלת רוצות לחנך את הבת המפריעה כדי שתגדל בת טובה ומחונכת, לכן אין כל מניעה לומר למנהלת שבתך סבורה שיש כאן איזה בילבול.

הרבה הצלחה ורוב נחת