לימון בשרי שהתערב בשאר לימונים – דבר שיש לו מתירין

לימון שנחתך בסכין בשרית והתערב בלימונים אחרים האם מתבטל?
ואם כן מדוע הרי זה דבר שיש לו מתירין
כי אפשר לאכול אותם עם בשר

תשובה:

שלום רב

למעשה מה שאפשר לעשות הוא להשתמש בכמה לימונים או יותר, באופן שהמיץ של כולם מתערב, ובאופן זה יש לסמוך להקל.

מקורות:

ראה שו"ע סי' צו סעי' ד. בש"ך שם ס"ק כ כתב שהואיל ויש ספק אם לימון נחשב דבר חריף, הטעם שלו בטל אחרי חיתוך אחד או שנים, והוא בולע רק מעט טעם מדופני הסכין ולא ממה שבלוע בתוך הסכין. לפי זה, בכמות מסוימת של מיץ יש לצדד שכבר יש שישים כנגד הבליעה, ובצירוף שיטת השו"ע שבכלי שאינו בן יומו וסתם כלים אינם בני יומם כלל לא קיים האיסור של דבר חריף, יש לסמוך להקל. אמנם בפרי מגדים שם משב"ז ס"ק יב נראה שמחמיר שצריך שישים כנגד כל הסכין.

בנוגע לדבר שיש לו מתירין יש כמה קצת צירופים, ראשית יש סוברים שבדבר הניכר ולא באיסור בלוע, ראה רמ"א סי' קב ובחוות דעת חידושים ס"ק ח. אמנם בש"ך שם ס"ק ט חולק על הרמ"א.

בדבר שכרוך בהוצאות אין דין דבר שיש לו מתירין, ולכן אם כאן אין לו מה לעשות עם כמות כזו של לימונים לבשר בלבד, ואדרבה הוא רגיל להשתמש בלימון עם חלב, זה צירוף נוסף, ראה רמ"א שם סעי' ג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא הבנתי
    שאלתי היתה שהלימון הזה הוא היחידי שנחתך בסכין בשרית והתערב בלימונים חתוכים שנחתכו שלא בסכין בשרית
    האם הלימון בטל בחתיכות האחרות או שאומרים שזה דבר שיש לו מתירין
    הרי יכול לאוכלם כולם בארוחה בשרית

  2. הסברתי שהכי טוב לסחוט כמה יחד ולא רק אחד, ואז מרויחים שודאי המיץ שלו [גם אם הוא מהם הוא בטל] והוספתי לצרך להיתר זה כמה צדדים לומר שאין כאן בעיה של דבר שיש לו מתירין. לאכול לימון אחד לבד עם חלב, אינני יודע להתיר.