האם מותר להשקיע כסף שמצאתי עד שאמצא את המאבד

אם מצאת כסף בערימה (אחרת הכסף הוא של המוצא) ויש לך אפשרות להגדיל את כמות הכסף עם סיכוי נמוך/ גבוה/ בטוח, האם עליך להמר על הכסף ומה לעשות עם הפסדת את הכסף או הגדלת את כמות הכסף?
והאם ניתן להשוות בין חומור שנאבד שצריך לדאוג לו, לגדל ולטפח אותו לכסף?

תשובה:

שלום רב,

במעות אבדה לא התירו למוצא להשתמש לצרכו כיון שהוא לא טורח בהם (גמר' ב"מ כט ב שו"ע רסז כה) ומכאן שאין עליו לטרוח להשקיעם ואם בכל זאת השקיע אפילו בדבר בטוח דינו כשומר שעשה כן שלא מדעת הבעלים וכבר כתב הרשב"א (שו"ת ח"א תתקלח הובא ב"י רצב) שאם הרוויח- הרווח לבעל המעות, ואם הפסיד- השומר חייב להשלימם.(וראה ראבי"ה תתקנ"ז ואכמ"ל).ואינו דומה למעות עניים ששם מותר  להרוויח בהם בצורה מסוימת  ששם מדובר בגבאי שמינוהו לטרוח  במעות העניים (חקרי לב חושן ח"ב סוף סימן נז)