תוכחה כשאין סיכוי שהיא תתקבל

שלום לרבנים יש עניין להציל אנשים מאיסורים אבל גם במחיר שיפטרוני מעבודתי? התברר לחלוטין שבמקום עבודתי שיש בו חדר אוכל ומטבח שמטגנים בשבת לטובת העובדים שם.יצויין שזו חברה שמעסיקה גם בשבת עובדים והם לא יודעים מהעניין ואם אעורר את הנושא זה יגרום לפטורי האם אעפיכן אני מחוייב בדבר? תודה .מתי מקבלים תשובה ולאן היא תשלח?

תשובה:

שלום רב

אם הבעיה היא שאנשים פשוט לא יודעים שמבשלים עבורם ואם ידעו זה יפסק, אני מניח שניתן למצוא דרך להודיע בלי כל נזק, תוכל פשוט להתקשר באופן אנונימי לכמה אנשים שמעונינים בכך והם ידאגו לענין. אבל אני נוטה להניח שהנושא הזה לא אכפת לאף אחד, שהרי ודאי מדובר במטבח ללא כל פיקוח כשרותי והסועדים שם אינם דתיים, כך שאין סיכוי שישמעו לך, בפרט, אם כפי שהבנתי מדובר באנשים שעובדים בשבת, כך שבטל לא אכפת להם שיבשלו עבורם בשבת, וממילא נכונים כאן דברי חז"ל שכשם שמצוה לומר דבר הנשמע כך מצוה שלא לומר דבר שאינו נשמע, ואין עליך חיוב להפסיד כדי להפריש אותם מהאיסור, שהרי בלאו הכי לא תצליח בכך.

מקורות:

ראה כאן מאמר נרחב בענין זה.