למה עושים מדורות בל"ג בעומר

שלום הרב,

רציתי לשאול למה עושים מדורות בל"ג בעומר?

תשובה:

שלום רב,

השאלה למה עושים מדורות בל"ג בעומר, נשאלת ע"י רבים. ואכן המנהג הבולט ביותר של ל”ג בעומר הוא קיומן של מדורות בחוצות העיר – מנהג נפוץ בארץ ישראל ואפילו מחוצה לה (ראה ערוך השולחן או"ח סי' תצג, ז). הסיבה למנהג זה הוא ככל הנראה מפני גילוי סודות התורה על-ידי רשב”י. רבי שמעון בר יוחאי הביא אור גדול לעולם, ואנו מציינים אור זה על-ידי הדלקת המדורות.

יש מנהג עתיק-יומין להשליך בגדים לתוך מדורת ל”ג בעומר. ייתכן שהטעם למנהג זה (שנראה לכאורה תמוה מאד) הוא שר’ שמעון בר יוחאי לא לבש בגדים בהיותו במערה (למעט שעת תפילה), וכאשר למד תורה עם בנו כיסה עצמו בחול. כזכר לכך אנו משליכים בגדים לתוך האור. המנהג מצוין על-ידי השדי חמד (ארץ ישראל ו).

 אולם, יש שכותבים שאין לנהוג כן מפני איסור “בל תשחית” (ראה פתחי תשובה, יו”ד רנא, ד). כיום, דומה שאין מי שנוהג כן, והמנהג אינו נהוג היום.