בישול בשבת בשוגג – מעשה שבת

לכב' הרב שלום: אדם בשבת לקח ביצה חשב שהיא מבושלת ושם בחמין לאחר מכן התברר שהביצה לא הייתה מבושלת , הביצה אסורה מדין שוגג עד למוצאי שבת השאלה מה דין חמין ? {מותר באכילה} תודה לרבנים ושבת שלום.

תשובה:

שלום רב

כיון שהביצה לא נותנת כל טעם לשבח בחמין, נמצא שהאוכל ממנו לא נהנה ממעשה שבת ואין בכך כל איסור. אם מדובר היה בחתיכת בשר שניתנה בתבשיל של תפוחי אדמה ונותנת בו טעם עיקרי, היה מקום לשאלה זו, ומן הדין היה לאסור [ראה משנה ברורה ריש סי' שיח שגם טעם של מעשה שבת אסור ועשוי לאסור כלים במקרה שזה נעשה במזיד]. מסיבה צדדית ניתן היה להתיר גם באופן זה, אם מדובר בשעת הדחק, שזהו המאכל המרכזי וכמעט יחיד של סעודת השבת בבוקר, ניתן לסמוך על שיטת הגר"א שכיון שמדובר בשוגג מותר לאכול אפילו בו ביום, ראה משנה ברורה שם.