ידית שנפלה מהדלת בשבת

דלת שהידית שלה כל הזמן יוצאת בימי החול ורגילים להחזיר אותה מחזירים למקומה כדי להשתמש בדלת. אם הידית יצאה בשבת ממקומה מותר להחזירה או איסור בונה/מתקן מנא?

תשובה:

ידית דלת שנפלה, יש בה כמה חילוקי דינים: אם מחזירה ונותן בה את המסמר המחזיק אותה, הרי זו מלאכת בונה דאורייתא. ואם מחזירה בלי נתינת המסמר, באופן שהחיבור שלה רופף מעט, הרי זה אסור מדרבנן. ובאופן שהידית אינה נאחזת בדלת כלל וסופה ליפול מיד, אין זה בגדר מלאכת בונה, והדבר מותר.

חשוב לדעת, שהרבה פעמים גם אם החיבור רפוי לגמרי יש איסור לטלטל את הידית משום מוקצה, מחשש שמא יבוא לחברה באיסור בשבת עם מסמר, אבל במקרה שלך אין לחשוש כיון שגם בימי החול היא יוצאת ולא חברתם אותה, ובאופן זה לא חששו שיחברה בשבת. ראה בהרחבה בשו"ע סי' שח סעי' טז ומשנה ברורה שם.

מקורות:

חזון איש סי' נ ס"ק י.