התשובה ביום הכיפורים

שלום הרב!
אם אדם עשה תשובה גמורה על חטא מסויים
זה אומר שהוא לא יענש על זה לאחר מותו?
שזה בעצם אומר שאין הרבה סיכוי להיות בגהינום כי כולם עושים תשובה ביום כפור

תשובה:

שלום רב

אתה אומר שכולם עושים תשובה ביום כיפור ואני אומר שאף אחד לא עושה תשובה…

הרמב"ם בהל' תשובה כותב, שתשובה היא כזו "שיעיד עליו יודע תעלומות [הקדוש ברוך הוא] שלא ישוב לזה החטא עוד. כלומר מהותה של התשובה היא שיגיע לרמה כזו של חרטה וקבלה לעתיד, שבאותו רגע לפחות הקדוש ברוך הוא מעיד עליו שהוא במקום אחר לגמרי ואין סיכוי שיחזור לאותו חטא! כמובן תמדי אדם עשוי לרדת ממעלתו שוב ולחטוא, אבל באופן עקרוני…

מעלת התשובה שלנו ביום הכיפורים, היא כפי שכתב רבי ישראל סלנטר, שיש דרגה בתשובה שנקראת "מתייצב על דרך טוב", כלומר, התשובה השלמה היא הליך ארוך ולא פשוט, אבל אנחנו מראים לקדוש ברוך הוא חרטה ברמה מסוימת וקבלה לעתיד ברמה מסוימת, שיש בה כדי ללמד שאנחנו בתהליך של עלייה ותיקון, על דיי כך זוכים בעז"ה לשנה טובה ומבורכת. אבל לחשוב שזו תשובה שלמה ומוחלטת זה לא ממש…

בקיצור תשובה זה ממש לא הוקוס פוקוס…