האישה התחייבה לעבוד לאחר הנישואין וחזרה בה

שלום
לשנת 2016
זוג שהתחתן עם תנאי ביניהם
שהיא תעבוד לכמה שנים והבעל ירכוש מקצוע באותה תקופה.
האשה לא חתמה חוזה שהיא מתחייבת לפרנס.
כיום היא לא רוצה לעבוד בכלל
מה הדין?

תשובה:

שלום רב,

זכותה של האישה שלא לעבוד ולא לפרנס. הדיבורים הללו לא נאמרו כתנאי הנישואין, לא אמרת "הרי את מקודשת לי בתנאי" לכן ודאי שהקידושין תפסו בצורה פשוטה וברורה ובאופן הרגיל שהבעל הוא זה שחייב לפרנס כפי שהתחייבת במפורש בכתובה. נכון, לפעמים יש סיכומים ברורים שלא נאמרו בפירוש בשעת הקידושין שיכולים לחייב, או משום שזה אומדנא בליבו ובלב כל אדם, אז זה יכול לחייב, ואתן דוגמא. נישאו במדינה פלונית וללא סיבה מוצדקת הבעל או האישה רוצים לעקור למדינה אחרת, אין למשנה את הזכות לשנות, למרות שלא סיכמו בפירוש היכן לגור (ראה שו"ע אבה"ע סי' עה כל החילוקים שנאמרו בהלכה זו, שבבסיסה היא מהי דעת בני אדם). אבל אם מדברים על סיטואציה מאד מסויימת, אם זה לא נאמר כתנאי בעת הקידושין, זה לא מחייב כלום. וראה עוד בשו"ת חתם סופר שהובא בפתחי תשובה שם סוף סי' לח.

בפרט שהפרט הזה בדרך כלל אינו ממש במהות הקידושין. מצופה מבני זוג שבאים להתחתן ולחיות ביחד 60-70 שנה ויותר, שלא יתבסס הכל על הלימודים הקצרים יחסית לאחר הנישואין.