חמץ שעבר עליו הפסח בחמץ שנמכר לגוי

שלום..רציתי לשאול יש את העניין הזה של לא לאכול קמח שנטחן בפסח…כמה זמן אחרי פסח אין כבר את החשש הזה ואפשר לקנות בלי לשאול בחנות על זה? והעניין הזה, זה הידור או הלכה של ממש?

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין, כל מאכל חמץ שנמכר לגוי כהלכה מותר לאכול אותו אחרי הפסח, ואין בו דין חמץ שעבר עליו הפסח.

יש שהחמירו [הגר"א מוילנא ועוד] שלא לאכול גם חמץ שנמכר לגוי, וזאת מחשש שמא המכירה לא נעשתה כהלכה. זהו הידור ולא מעיקר הדין, שכן אדם שנהג כפי שהורו לו ומכר חמצו כמבואר בחז"ל אין סיבה בעצם לקונסו. כמו כן איסור חמץ שעבר עליו הפסח הוא מדרבנן, והכלל הוא שספק דרבנן להקל. כמו כן, גם אם לא התכוונו למכירה ממש ברצינות היא חלה, שהרי חתמו על השטר. ועוד טעמים נוספים.

גם למחמירים בענין זה, די להחמיר לאכול "נאפה לאחר הפסח" ואין צורך להשתמש דוקא בקמח שנטחן אחרי פסח, כיון שקמח בדרך כלל אינו חמץ. הלתיתה שעושים לגרעיני החיטה במים לא מספיקים להביא לחימוץ.

אין ספק שבעוד שבועות ספורים בכל החנויות יוציאו שוב את המאכלים שהם מלפני פסח… שום גוף כשרות לא בודק את זה כיון שמדובר בהידור. ניתן לבדוק את התאריך יצור לפי הקוד שעל האריזה, ובכל מקרה של ספק ודאי ניתן להקל. ספק הידור ודאי יש ללכת בו לקולא.

מה שכן חובה לבדוק כרגע הוא שבחנות ממנה קונים עשו מכירת חמץ.

בהצלחה.