ספק ברכת אשר יצר

שלום רב. האים מישהוא שספק בירך אשר יצר מה דינו? מה עושה. ב) מה עושה אדם שכאשר נכנס אדם מבוגר לבית כנסת והוא ניראה זקן אבל לפעמים אני מרגיש לו נעים לעמוד משום שהוא נראה זקן אבל לו הכי אז אני לו רוצה להעליבו בזה שאני עומד ומראה בכך שהוא זקן מה עושים?

תשובה:

שלום רב,

א. הכלל הוא ספק ברכות להקל. לכן אם הוא מסופק אם הוא כבר בירך אשר יצר או לא. אינו מברך מחמת הספק. אולם ודאי שאם יש לו אפשרות להתפנות ואפילו מעט שוב, עדיף ובכך יברך אשר יצר ויצא ידי הספק.

ב. זקן שיש לעמוד לפניו זה גם זקן שקנה חכמה, אז מדוע הוא יעלב, אולי אדרבה הוא יראה בזה אות כבוד שאתה מכבד אותו על כך שמן הסתם הוא קנה חכמה…ואכן אני לא סבור שהוא יעלב, אלא יראה בזה אות כבוד שאתה מכבד אנשים הנראים מכובדים.