דיבור האסור בשבת

בסד
שלום רב
מהם דיבורים בעלמא בשבת קודש ? למה הכוונה ?
אסור לומר "מחר אני מתכוונת ללכת לקניות " אך מותר לומר " אני צריכה בעיקרון לקנות כמה דברים " ?
איך לזהות דיבורי חול מדיבורים מותרים ?
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

הכלל הוא שאסור לדבר פעולות שאסור לעשותן בשבת, כגון מחר אסע למקום פלוני או אקנה דבר פלוני, אבל בלשון עבר מותר, אתמול קניתי דבר פלוני. כמו כן אסור לחשב חישובים שיש בהם תועלת של חולין אבל מותר לחשב כאלו שאין בהם תועלת והחישוב הוא להנאה בלבד. זה שהוספת את המילה בעקרון זה לא מועיל, אבל אם היית משמיטה את המילה "לקנות" זה כבר היה מועיל. כלומר, מותר לומר מחר אלך למקום פלוני, אפילו שהוא מקום רחוק והכוונה לנסיעה ברכב, כיון שהרהור מותר ורק דיבור אסור.

מקורות:

ראה שו"ע סי' שז סעי' א – ח.