סחורה של חמץ שהיה בדואר במהלך החג וקיבלתי אותו מיד לאחר החג

שלום, שלחתי לפני כזמן רב לחבר בברזיל ארגז גדול עם הרבה חבילות קורונפלקס(חמץ), בגלל המחיר שהיה צריך לשלם במכס הוא התחרט והחזיר חזרה את החבילה, היום זה הגיע אלי, האם מותר לאכול את זה? אם לא, מה צריך לעשות עם זה?

תשובה:

שלום רב,

אני מניח שביטלת את החמץ כדת וכדין בערב החג. לכן מותר לך להשתמש בזה. אין בזה איסור חמץ שעבר עליו הפסח.

מקורות:

כתב במשנה ברורה (סי' תמח ס"ק כה) שחמץ שעבר עליו הפסח בעצם נאסר גם אם ביטל את החמץ ולא עבר על איסור בל יראה ובל ימצא. אולם אם הוא ביטל החמץ, ולא היתה לו אפשרות מסיבה כלשהי למכור את החמץ (הדוגמא שהובאה שם הוא אדם שנמצא בספינה ואין שם גוי כדי למכור לו) אין בו איסור חמץ שעבר עליו הפסח. כלומר, לפי דבריו, מאחר שלא היה לך מידע שיש לך חמץ הנמצא ברשות הדואר במהלך החג, ולא יכלת למכור אותו (וגם עצם המכירה של החמץ כשאנו ברשותך בעייתית – חלק מהקניינים אינם רלוונטיים), אינו אוסר את החמץ לאחר הפסח אם ביטלת את החמץ שלך באופן כללי. ראה עוד בשו"ת חלקת יעקב (ח"א סי מד) שדן במקרה דומה לשאלה זו, שאדם קיבל לאחר הפסח חמץ ששהה בדואר במהלך החג ולא מכר אותו כדין. וגם הוא נטה להתיר שם מסיבה זו.