מנהגי אבות לבעלי תשובה

שלום רב,
הבנתי שאם אדם מגיע מבית שלא שומר תומ"צ, והוא עצמו מתחזק, אז הוא יכול לבחור להתפלל על איזה נוסח שמתאים לו. האם זה גם לשאר התנהלויות(אשכנזי שרוצה להתפלל מזרחי/ספרדי, אז בפסח לדוגמא יכול לאכול קטניות ושאר מנהגים, לא רק תפילה)?
תודה, וסליחה על חפירה:-)

תשובה:

שלום וברכה

למעשה עצם ההנחה אינה מדוייקת כלל, גם בעל תשובה צריך לנהוג כמנהג בית אבותיו (מכיון שחייב אדם גם בכבוד אבי אביו, וגם בגלל שמנהג אבות נחשב כעין קבלה לדורות). אלא שאם הוא קשור לרב או קהילה שהחזירה אותו בתשובה וכדומה יש שכתבו שרשאי לנהוג במנהגיהם כיון שרואה אותם כמי שילדו אותו. כך כתב הגרש”ז אוירבך זצ”ל במכתב בכת”י שהובא בספר הליכות שלמה פרק ה’ הערה ל”ז, וכעין זה כתב האור לציון חלק ב’ עמוד יח. במקרה הסטנדרטי שאדם לא ממש מתחנך בקהילה מסוימת, עליו לחזור כאמור למנהג אבותיו.

בהצלחה רבה