מזוזה בראשי כתלים ללא משקופים / פתח ללא דלת

שלום רציתי לשאול האם סלון שיושבים שם אורחים וכן לומדים שם תורה בבית חייב במזוזה ועוד שאלה האם חדר שיש לו פתח שבנוי רק מקירות והקרות הם המשקופים כך שאין לו דלת או משקופים אחרים האם חייב במזוזה

תשובה:

שלום רב

כל חדרי הבית חייבים במזוזה, וזה שלומדים שם תורה אינו פוטר את המקום מחיוב זה.

לגבי דלת שאין לה משקופים, אם יש לה "ראשי כתלים", כלומר הקירות יוצרים צורת הפתח, יש חיוב מזוזה, אולם אם אין שם בכלל צורת פתח, אלא הקיר נמשך מפנים החדר החוצה בלי שום הפסק אלא שיש מלמעלה משקוף וכדומה, כיון שאין לימין הנכנס לחדר משקוף או ראש כותל אין חיוב מזוזה. כאשר יש רק בצד ימין ולא בצד שמאל, יקבענה בלי ברכה.

פתח שאין לו דלת נחלקו הדעות אם חייב במזוזה, ולכן יש לקובעה ללא ברכה.

מקורות:

לגבי משקוף בצד ימין ולא בשמאל ראה ש"ך סי' רפז ס"ק א.

על פתח ללא דלת, ראה שו"ע סי' רפו סעי' טו.

על "ראשי כתלים", ראה ר"ן עירובין יא, שיירי כנה"ג סי' רפז ס"ק ב, וראה בחזון איש סי' קעב ס"ק ב שכן דעת רוב הפוסקים, וע"ע קובץ מבית לוי ח"ג תשנ"ג.