התבקש מאחיו לשלוח טפסי הגרלה ולא קנה בכוונה לשלם את הפרס מעצמו

אחי הקטן נוהג לשלוח טפסי הגרלות כדי לזכות בכסף, היות והוא מתחת לגיל המותר על פי חוק לשליחת טפסים, הוא מבקש ממני לשלוח לו. היות וסיכויי הזכייה קטנים ממילא, אני לא שולח לו את הטפסים ומשאיר את הכסף אצלי, במידה והוא זכה אני משלם לו את הזכיה. עם הזמן אחי גילה את העניין וכעת הוא דורש ממני את הכסף שהוא "הפסיד". האם עליי להחזיר לו את הכסף או להשאירו אצלי?

תשובה:

שלום רב,

אם הבנתי נכון, התכוונת לשמש בעצמך בתפקיד מפעל הפיס ולתת לאחיך את הפרס מכיסך הפרטי במידה ויזכה, ולהרוויח את עלות הכרטיס במידה ויפסיד.

אחיך צודק. אתה חייב להחזיר לו את כל כספי הטפסים שלא שלחת בפועל, בניכוי הפרסים שכבר נתת לו בעבר מכיסך.

מקורות:

מדובר בשינוי משמעותי בשליחות. שהרי במקרה והאח הקטן היה זוכה בפרס גדול, האח הגדול היה יכול לפטור את עצמו מלתת את הפרס, בטענה שלא נעשה שום קניין ושהוא מנע רק רווחים ולא גרם הפסדים, וכן בטענת אסמכתא (עיין שו"ע חו"מ סי' קפה סעיף ג לעניין תוקף הקנין, עיין בנתיבות סי' קפג סק"א לעניין שפטור מלשלם על מניעת הריווח ועיין ברמ"א סי' רז סעיף יג התנאים שיחול חיוב בהימורים). בנוסף לכך, אם האח הקטן היה זוכה בפרס מאוד גבוה, האח הגדול לא היה מסוגל לשלם אותו, גם אם היה רוצה.