התלבטות בעזרה לחבר טוב

שלום רב!
יש לי חבר טוב, שלקח הלוואה מהבנק, בריבית גבוהה מאוד של קצת יותר מ 10%..עול הריבית כבד מאוד לחברי, שצריך להחזיר מעל 7000 ש"ח בשנה רק ריבית..
לי יש אפשרות לדאוג לחברי להלוואה מקרוב משפחה שלי, בריבית של 5%. וכך הוא יוכל למעשה לסגור את ההלוואה בריבית הגבוהה שמשלם לבנק, ולשם רק 5%. יחד עם זאת, יש איסור מההלכה להתעסק בריביות..אך מצד שני, כך אני עוזר לחברי לשלם הרבה פחות..האם מותר או אסור?

תשובה:

שלום רב,

אם אתה יכול לדאוג לו להלוואה בהיתר עיסקא, זה בדיוק כמו שהוא לקח מהבנק וזה מותר. אולם עליך להזהר שלא להיות המלוה ולהלוה באמצע אלא ההלוואה צריכה להיות ישירה בין המלווה ללוה (כי אם אתה באמצע אתה גם בעצם לווה בהיתר עיסקא וחייב להלוות גם עם היתר עיסקא מולך ולא מול חברך, וזה יותר בעייתי).

אולם אם בעל הממון אינו מלוה בהיתר עיסקא ודאי שאסור לך בשום אופן לסייע להוולאה כזו, במקרה כזה אינך מסייע לו כלל, אלא גורם לשניהם לחטוא באיסור ריבית.