שכח למכור חמץ האם יכול לסמוך על הביטול ? האם מועיל מכירה מזין זכין

כבוד הרבנים שליט"א
א. אדם ששכח למכור את החמץ מה הדין (האם מספיק ביטול בלב), האם רבני קהילות / ערים יכולים למכור מדין זכין מאדם?
ב. במוצ"ש – מוצאי יו"ט ראשון האם מברכים ברכת הריח?
בכבוד רב

תשובה:

שלום רב,

א. לגבי השאלה האם יועיל הביטול לאדם ששכח למכור. ראה בדברי חיים ח"א או"ח סי' כא, שזה לא פשוט כלל וכלל שיועיל הביטול.

ב. אולם לגבי השאלה האם יועיל מכירה את אדם אחר (ולא משנה מה תפקידו) הרבה מהאחרונים עסקו בשאלה זו האם מועיל מכירת חמץ מדין זכין (לאדם שרוצה למכור, ולא למי שאינו מעוניין כלל). ראה בפנים מאירות ח"ב סי' נב, ובשדי חמד ערכת חמץ ומצה סי' ט' אות ב', ועוד רבים אחרים. כמובן שהרבה דנו בנושא האם לדעת הקצוה"ח שאין אומרים זכין מאדם, השאלה נשאלת האם לדעתו יועיל מכירה כזו. אולם יש שכתבו שגם לדעת הקצוה"ח במקרה כזו יועיל שהרי ממלא החמץ עוד מעט יוצא מרשותו. ובלא"ה צריכים לדעת שרבים מהאחרונים חולקים על הקצוה"ח ולדעתם אומרים זכין מאדם. וכך הכריע גם החזו"א (אבה"ע סי' מט סק"י).

ג. במוצאי יו"ט ראשון השנה שהוא גם שבת מברכים על הבשמים.