על מה כותבים ספרי תורה ומזוזות?

שלום כבוד הרב האם יש רבנים היום שאמרו שהגוויל של ימינו מזוייף? ומה טוב יותר גוויל או קלף?

תשובה:

שלום רב

אינני מכיר בעיה כזו. על כל פנים מעיקר הדין כותבים ספר תורה על הגויל במקום צמיחת השערות [גויל כולל את שני חלקי העור, שהם הקלף והדוכסוסטוס] אם כתב ספר תורה על קלף במקום הבשר הוא כשר לכתחילה, ואם כתב אותו על דוכסוסטוס, לדעת הרמב"ם הספר תורה פסול ויש ראשונים שחולקים ומכשירים בדיעבד, כן דעת הרמב"ן וכן פסק הגר"א. ומכל מקום יש יותר סבירות שקלף יהיה מזוייף ובעצם הוא דוכסוסטוס [הדבר נעשה על ידי שיוף] מאשר שגויל יהיה מזוייף, שכן הגויל מעצם מהותו כולל בתוכו את שני החלקים, אלא שהוא מעובד.

כמובן שדברינו אמורים בספר תורה, מזוזה נכתבת לכתחילה על דוכסוסטוס במקום צמיחת היער, ותפילין על על קלף במקום הבשר.

למעשה בזמנינו ואולי מכאן השמועה שהגיעה אליך, לא נהגו לכתוב ספר תורה על גוויל, וכלל לא חולקים את העור לשנים, אלא משייפים אותו היטב עד שלא נשאר אלא הקלף בלבד ועל זה כותבים ספר תורה, ויש שכתבו שבאופן זה הוא מובחר מהגויל, אלא שצריך להקפיד לגרוד היטב שלא ישאר  כלום מהדוכסוסטוס, וזה בעצם כל הקלף שאתה רואה בחנויות וכותבים עליו ספרי תורה תפילין וגם מזוזות.

הסיבות לכך שלא כותבים היום על גויל, הוא משום שצריך בקיאות רבה לעבד אותו, ומשום שהספר תורה יהיה כבד מאוד וקשה להשתמש בו.

מקורות:

ראה בהרחבה בקסת הסופר סימן ב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום וברכה!
    ראוי להזכיר את דברי הבית יוסף בשם הר"ן ור"ח, וכן משמע מלשון הש"ע י"ד רעא סעיף ג, שלכתחילה ראוי לכתוב ס"ת על הגויל, ואם כתבו על הקלף הוא כשר בדיעבד.

    מיותר לציין כי עדות הספרדים והמזרח נהגו כדבריו עד לעשורים האחרונים, בהם חלה ירידה תלולה בבקיאים בכתיבה על גויל.

    בד בבד, דעת ואכן הרמ"א שכותבים על הקלף משום שהוא מובחר מהגויל.

  2. כיום. יש ב'ה עלייה בכתיבה על גוויל. ישנה מסורת על צורת העיבוד עוד מתימן ואכן יש כמה עבדנים של עורות שעושים זאת. ב'ה אני הקטן כבר כתבתי למעלה מעשרה ספרי תורה על גוויל. לפרטים נוספים. רועי 0502404466