שנים שתרמו מנורה לבית הכנסת מי יש לו הזכות?

שלום לרבני בית הוראה שליט"א,

אדם התורם מנורה לבית הכנסת ושמו לא עליה, ואף אחד לא יודע שהוא תרם את זה ולא שייך לא נשתקע שמו, ואחר כמה זמן אדם אחר תרם מנורה יותר יפה ותורם הראשון כבר יש לו זכות, אם מי הדין?
ועד כמה יש לו זכות לראשון ?

תודה ברכה והצלחה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

על פי הדין אם נשתקע שמו מותר לבני העיר לשנותה אפילו לדבר הרשות. אני מבין שבמקרה זה הויכוח אינו אם ישתמשו בכסף לדבר מצווה או לדבר הרשות, אלא שהמתנדב רוצה שישתמשו רק במנורה שלו. אם לא היה הסכם מפורש בעניין אין לו זכות לדרוש זאת והציבור רשאי להשתמש במנורה החדשה במקום המנורה הישנה, אם כבר השתמשו במנורה הישנה פרק זמן חשוב (כמובן, שפרק הזמן נמדד בהתאם למחיר המנורה הישנה).

מקורות:

כן מסתבר שהציבור לא התחייבו להשתמש לעולם עם מנורה ישנה. ואפילו במקרה שאנשים נדבו בניין וסיכמו שיישאר על שמם לעולם ועד, פסק בשו"ת שבט הלוי ח"ט סי' רה שמותר להרוס את הבניין ולבנות חדש במקומו, אם אין מספיק מקום בבניין הישן.