נציגות וועד בית שמעוניינת לגבות ישירות מהמשכירים

לכבוד הדיינים שליט"א
שלום רב,
אני מנהל את קופת ועד הבית שבו גם דירות וגם חנויות להשכרה.
התשלומים החודשיים משולמים על ידי בעלי הדירות, שוכרי הדירות ושוכרי החנויות.
קורה לעיתים שמתחלפים השוכרים בחנויות, והשוכרים שעזבו משאירים חובות.
האם אפשר לחייב את בעלי החנויות לשלם את החובות שהשוכרים שלהם השאירו (הרי הם בוודאי לא יוותרו על דמי השכירות מהשוכרים עד היום האחרון של השכירות)?
או בכלל, להקל על סדרי הגביה – לחייב את בעלי החנויות שהם ישלמו את דמי הוועד החודשיים, ויסדרו את ענייניהם עם השוכרים.
(במאגר השו"ת שלכם מצאתי שבעל דירה צריך לשלם דמי ועד חודשיים אפילו כשהדירה ריקה. לפי זה אני מבין שחיוב התשלום לועד הבית הוא חיוב של בעל הדירה ולא על השוכר שגר בדירה. ומה שהשוכר משלם קשור להסכם פרטי בין המשכיר לשוכר ולא קשור בכלל לקופת הוועד.)
תודה.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אכן כך, החוב לתשלום וועד בית מוטל על בעלי הדירות. השוכרים חייבים רק מכוח הסכם שבין המשכירים לשוכרים. במידה והשוכר משאיר חובות המשכיר חייב לשלם אותם.

לגבי רצונך לגבות באופן קבוע ישירות מבעלי הדירות, בעיקרון הנך צודק. אבל, מאחר ועד היום היה נהוג בבניין לגבות ישירות מהשוכרים, יש מקום לטעון שיש בנוהג זה משום הסכמה שכך תתנהל הגבייה. לכן, רצוי לשנות את הנוהג לפי החלטת הרוב באסיפת הדיירים. יש לכתוב במודעה על האסיפה שעניין זה יהיה נידון על סדר היום ורצוי להודיע על כך לבעלי הדירות.

מקורות:

לפי החוק (חוק המקרקעין סעיף 58) החוב של דמי וועד בית מוטל על בעל הדירה ולא על הדייר, כלומר על המשכיר ולא על השוכר. עיין עלון המשפט גליון 44 עמוד 6 תשובה יא וגליון 45 עמוד 7.