דמי שדכנות למסייעים לשידוך בעקיפין

שלום רב,
ראובן הציעו לו הצעת שידוך את פלונית, ומזה זמן רב שלא יצא דבר לפועל עקב שלצד השני לא היה נראה לגשת לזה.
לאחר זמן רב, ניגש אליו שמעון חבירו והציע לו שידוך זה, אך כאשר נודע לו מראובן שכבר השידוך עלה והצד השני הוריד, אמר שאין דרך בידו לקדם השידוך, לוי ששמע זאת ידע שיהודה מכיר טוב את המשפחה, ופנה ליהודה אשר גם הוא חבר של ראובן שיציע למשפחה שוב את השידוך ויפעיל את כוחו.
יהודה שלח את אמו שתדבר עם הבחורה והיא אמרה שכבר השידוך הועלה וזה לא מתאים. אך אמו (של יהודה) אמרה בשליחותו שהוא בחור מצויין וזה ממש יכול להתאים והפליגה בשבחיו.
לאחר כמה ימים נודע ליהודה ואמו שפלונית השתכנעה ושלחה את השדכנית הראשונה שהציעה בזמנו לקדם את השידוך.
השידוך בס"ד קרם עור וגידים והזוג התארס בשעטו"מ.
האם ליהודה מגיע דמי שדכנות שבלי ההצעה החוזרת שלו לא היו ניגשים. אם מגיע לו אז השאלה כמה מגיע לו?
למי מגיע כאן עוד כסף בשידוך וכמה?
אם אפשר מקורות זה מאד יועיל
תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

לאמו של יהודה מגיע לשליש מצד אחד (1/6 משכר השדכנות הכולל), על שהמליצה על הבחור בפני הבחורה. כל השאר מגיע לשדכנית שהציע ראשונה ואף גמרה את השידוך.

מקורות:

אמו של יהודה נחשבת לאמצעי מצד אחד, מאחר ושכנעה את הבחורה והשכנוע שלה היה הכרחי וממשי.

לגבי האחרים, יש נידון אם בעל הרעיון שלא דיבר עם הצדדים מקבל משהו. כל זה בבעל הרעיון על עצם השידוך, אבל אחרים שלא קידמו שום דבר עם הצדדים עצמם ודאי לא מקבלים, אף שסייעו בעקיפין. במקרה זה מדובר ברעיון של שידוך ששני הצדדים ידעו עליו מהשדכנית הראשונה, מה ששמעון גרם שלוי ישמע והרעיון של לוי לערב את יהודה והפנייה של יהודה לאמו, אינם רק גרמות בעלמא ולא מגיע להם תשלום. ליתר עיון ניתן לעיין בעלון המשפט גליון 55.