תשלום וועד בית על דירה מושכרת ריקה

  1. משכיר שלא השכיר את דירתו האם הוא צריך לשלם את כל הוצאות וועד הבית למרות שאף אחד לא גר בדירה?
  2. שוכר ששכר את הבית אבל לא נכנס עדיין לגור האם צריך לשלם את הוועד בית באופן המלא?

כי בשני המצבים הטענה שלהם היא שאין להם שום שימוש לא בחשמל ולא במעלית ולא עניין ניקיון ולכן לטענתם מי שצריך לשלם במקומם הם שאר הדיירים.
אשמח לקבל תשובה לפי דין תורה בעניין עם מקורות בהלכה על מנת שאדע מה לומר אם יש.
תודה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

  1. בעיקרון, לפי החוק, חייבים להשתתף כרגיל גם אם לא מתגוררים בדירה. בפועל נוהגים בתי דין להקל קצת וכדלהלן: אם הדירה הייתה ריקה בתקופה של פחות מששה חודשים, יש לשלם מלא. שהרי אי אפשר לחשבן לכל אחד כמה ימים או שעות הוא גר בדירה. אם מדובר בתקופה העולה על ששה חודשים, יש לנכות את מה שקופת וועד הבית חסכה מכך שהדירה הייתה ריקה ולשלם את כל היתר. בדרך כלל החיסכון הוא רק בחשמל ולפעמים גם בניקיון (אם מדובר בבניין של דיירים בודדים שההשפעה של כל דירה מורגשת). מה שקופת הוועד לא חסכה הוא חייב לשלם. וזאת משום שלא משלמים עבור השימוש, אלא מאחר ועל דעת כן נכנסו הדיירים לשותפות שיהיו כך וכך משתתפים.
  2. מהיום שהוא חייב לשלם דמי שכירות הוא חייב לשלם גם וועד בית. בעיקרון חוב וועד הבית מוטל על המשכיר והוא דורש מהשוכר – כחלק מתנאי השכירות – לשלם את החוב המוטל עליו. כך שככל שהמשכיר חייב, השוכר חייב לשלם.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 42 עמוד 6 תשובה ז, גליון 43 וגליון 44 עמוד 6 תשובה ז.