ממשיך לקבל קצבת ילדים לאחר שעזב את המדינה

שלום כבוד הרב, רציתי לדעת לגבי תושב חו"ל בתקופת לידת ביתו, שקיבל עליה קיצבת ילדים מהמדינה ובאותו זמן היה זכאי ואחר כך חזר לארץ ישראל וממשיך לקבל כל חודש. האם מותר כי מצד אחד הגוי טועה ולא הוטעה כי ההצהרה בהתחלה נצרכת לקבל כשהוא היה שמה או שזה לא טעות. יש לציין שחוזר לחו"ל מידי פעם ולא מקבל מהביטוח לאומי ובמקרה כזה המדינה בחו"ל מוכנה לשלם חודשים שהוא בפועל בחו"ל. ומה לגבי דינא דמלכותא דינא, תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אכן יש דין בשו"ע (רמ"א חו"מ סי' שמח סעיף ב) שאם גוי טעה מעצמו אין בכך איסור גזל. אבל במקרה זה קשה מאוד להסתמך על כך וזאת מכמה טעמים. 1. ככל הנראה, כאשר נרשמים מתחייבים לדווח על יציאה מהמדינה. 2. מדינה איננה גוי, שהרי הפקיד לא נותן כסף משל עצמו. המדינה היא קופה משותפת של כלל האזרחים שביניהם יהודים רבים. 3. גם במקרה של טעות גוי ראוי לצטט את לשונו של הבאר הגולה על דברי השו"ע שם "ואני כותב זאת לדורות, שראיתי רבים גדלו והעשירו מטעות שהטעו לגוי, ולא הצליחו, ונכסיהם ירדו לטמיון, ולא הניחו אחריהם ברכה כמ"ש בס' חסידים סי' תתרע"ד, ורבים אשר קידשו השם והחזירו טעות גוי בדבר חשוב, גדלו והעשירו והצליחו, והניחו יתרם לעולליהם".