אם סוחרי סת"ם פטורים ממס

שלום רב,
הרבה אנשים שואלים על סוחרים שמוכרים (בלי חנות) בריווח תשמישי קדושה או שכותבים כתבי קודש ומוכרים תו״מ וס״ת בלי להיות רשומים לרשימת המס (ברשויות המסים, מרכז המס) ונשאלנו אם עוברים על נתינת המס לממשלה, או פטורים מן המס כי עוזרים ישיבות ופירסום התורה.
האם יש דין גזל? או למרות שהם פטורים מדבריהם ועוזרים אברכים בישיבות פטורים מן הגזל?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

אין פטור בהלכה מלשלם מסים רק לתלמידי חכמים (וגם בזה לא ברור מי נכנס לגדר זה) ולא לשום מתעסק במצוות אחר.

יש לציין שעל פי הלכה סופרי סת"ם וסחרי סת"ם נחשבים לעוסקים במצווה, אבל רק אם הם עושים בחינם ולא בשכר. כך שאינני רואה מה שונה סופר סת"ם מכל אדם אחר.

מקורות:

לעניין תלמידי חכמים עיין שו"ע חו"מ סי' קסג סעיף ה וש"ך שם ועיין בשו"ת יחווה דעת ח"ד סי' סה וח"ה סי' סד.

לעניין סופר סת"ם בשכר עיין מגן אברהם סי' לח סק"ח.