שטיפה והדחה בארבע כוסות

שלום

לגבי שתיית ארבע כוסות, ראיתי שכותבים שע"פ הסוד טוב לשטוף את הכוס בכל פעם לפי ששותים. מה הענין לשטוף את הכוס השניה והרביעית הרי הן לא כוסות של ברכה בכלל (בניגוד לראשונה והשלישית)? האם דברי המקובלים נכונים בכל כוס של מצוה אפ' שאינה של ברכה?

תודה

תשובה:

שלום רב

הכרעת הפוסקים שאין צורך בהדחה אלא בכוס ראשון ושלישי, ראה שו"ת מהרש"ל סי' פח, ובלקט יושר, ב"ח אליה רבה חק יעקב שו"ע הרב ומשנה ברורה בסי' תעג, וכ"כ בכף החיים סי' תעט ס"ק קמב, והטעם הוא כמו שכתבת שאין אלו כוסות של ברכה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו הלכה כט. פרי מגדים במשבצות זהב ריש סימן תפו (שכתב בלילה זה אף אם הכוס נקי יהדר וישטוף). וכן משמע מהכף החיים (סימן תעג ס"ק א) שכותב "ומ"מ טוב שיהיה לו כלי מלא מים סמוך לשלחן כדי לשטוף ולהדיח הכוסות בין כוס לכוס", מהמילים "בין כוס לכוס" משמע שקאי על כל ארבע הכוסות. והובאו מקורות אלו בחזון עובדיה, ע"ש.