דמי חברות בבית הכנסת

שלום וברכה
האם ניתן להכריח למתפלל קבוע לשלם דמי חברות בעמותת בית כנסת ? אם כן מה הן הדרכים ?

תשובה:

שלום רב,

ככל הנראה לא ניתן להכריח את המתפלל לשלם דמי חבר.

ראה בשו"ע חו"מ סי' קסג סעי' א' שבני העיר כופין זה את זה לבנות עבורם בית כנסת. אולם זה דווקא אם אין בית כנסת אחר. אבל אם יש שם כבר בית כנסת, ורוצים לבנות עוד אחד, לא ניתן לכפות את בני העיר על כך. לכן, גם אם נאמר שאחזקה שוטפת של בית הכנסת היא מן הסתם הכרחית כמו עצם בנייתו, לא ניתן לכפות על כך אם יש בית כנסת אחר. אולם המקובל הוא שחברים המשלמים דמי חבר יש להם זכויות יתר על האחרים. לדוגמא, מקום קבוע, עליות, לגשת לעמוד. וכד'.