מצוות 'זכור' את אשר עשה עמלק

הלכתי בשבת זכור לשמוע זכור.
לא שמעתי טוב את הפסוק הראשון.
האם יצאתי ידי חובה,
אם לא, כיצד אפשר להשלים זאת?

תשובה:

בפשטות יצאת ידי חובה. לכן עדיף שתכוון בפרשת כי תצא שיגיעו לפרשה זכר את אשר וכו', לצאת ידי חובת מצוות מחיית עמלק, עליך לומר לבעל קורא שיכוין להוציא אותך ידי חובת המצוה. כמו כן, כיון שעד פרשת כי תצא יעבור עוד זמן רב והמצוה היא פעם בשנה, תקרא פרשת זכור מתוך חומש, לצאת לכל הפחות ידי השיטות שמספיק בחומש.

(אולם אם מדובר באישה, צריכים לדעת שלדעת רוב הפוסקים אישה פטורה מפרשת זכור).

מקורות:

כתב במגן אברהם (סי' תרפ"ה) שבדיעבד ניתן לצאת ידי חובת מחיית עמלק בפרשה שקוראים ביום הפורים עצמו – ויבוא עמלך להלחם בישראל וכו'. וכת על כך המשנה ברורה (ס"ק טז): "אבל לענ"ד עיקר דינו של המ"א צ"ע דהא כתיב בתורה זכור את אשר עשה וגו' אשר קרך בדרך ויזנב בך וגו' תמחה וגו' והכונה שלא לשכוח מה שעשה לנו עמלק ונספר זה לבנינו ולדורותינו לומר להם כך עשה לנו הרשע ולכך נצטוינו למחות את שמו כמו שכתב הרמב"ן בביאורו וזה לא נזכר בפרשת ויבא עמלק". כלומר, לדעת המג"א לכאורה גם אם לא שמעת את הפסוק הראשון יצאת ידי חובה. אולם לדעת המשנה ברורה שיוצאים ידי חובה רק בפרשה זו של הזכירה, יתכן שצריך לשמוע את כל הפרשה. בשלחן שלמה (הגרש"ז אוירבך שם) כתב שאם שמע את הענין יצא ידי חובה ואין צריך לשמוע על מילה. וראה מה שכתב במנחת אשר על דברים סי' מח.