אמירת שלום עליכם בליל הסדר שחל בשבת

בסד
שלום רב
יש לי כמה שאלות בנושא פסח הבא עליו לטובה.
1. האם בליל שבת קודש שהוא גם ליל הסדר , שרים את כל שירי השבת כמו לכה דודי? שלום עליכם , אשת חיל? אזמר בשבוחין ?
2. האם מותר ליטול כרפס (תפוח אדמה) במי מלח בליל שבת חג הפסח ?
3. האם גביע אליהו הנביא צריך להיות עם רגל או אפשר בלי (כמו כוס הבדלה) ?
4. כמה מצות צריך לאכול בליל שבת ליל הסדר כדי לצאת ידיי חובה ? הכוונה לכזית מצה בהתחלה, במהלך הסעודה , ואפיקומן ?
5. האם אישה (שהיא זאת שמקדשת ועורכת את ליל הסדר) חייבת לשתות 4 כוסות תירוש ?
6. האם אישה אשכנזיה יכולה לערוך את ליל הסדר לפי נוסח עדות המזרח ולצאת ידיי חובה ?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

  1. יש אומרים ששרים שלום עליכם גם בליל הסדר שחל בשבת (מטה אפרים סי תקפג סעי' א'). אולם בשם המקובלים הביאו שנהגו שלא לאומרו, וכך נהגו חלק מקהילות החסידים. לכה דודי, למנהג בני אשכנז לא אומרים, למנהג החסידים ובני ספרד אומרים רק שני בתים ראשונים ושנים אחרונים.
  2. מותר. ויש להכין את המי מלח לפני שבת.
  3. מה שרוצים.
  4. צריכים להכין 3 מצות. אין בזה הבדל בין אם חל בשבת לבין אם חל ביום חול.
  5. כן. גם אישה חייבת בארבע כוסות בליל הסדר. והיא יכולה לשתות תירוש.
  6. כן. אבל מדוע לעשות כמנהג הספרדים, אם אפשר כמנהג האשכנזים?

בהצלחה

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. בסד
    תודה.
    הכוונה שלי הייתה כמה מצה צריכים לאכול במהלך ליל הסדר שחל בשבת קודש ?
    אני יודעת שצריכים 3 מצות.
    אבל כמה אני צריכה לאכול ? מה הכמות כדי לקיים את מצוות הסדר כולל אפיקומן ?
    תודה.

  2. בליל הסדר אוכלים 5 כזיתים [מי שיש לו את השלוש מצות לפניו] שנים בהמוציא, אחד בכורך ושנים באפיקומן. אלא שדי לצורך הענין בכזית בשיעור הקטן.

  3. בסד
    מצה עגולה עבודת יד . כמה בסך הכל צריך לאכול ממנה ?
    וכמה צריך לאכול בשבת קודש חג הפסח בבוקר ובסעודה שלישית ?
    מהו שיעור כזית ? ממצה עגולה וממצה רגילה מרובעת ?

  4. במצה עגולה בינונית מעט פחות מחצי מצה זה השיעור של כזית גדול שהוא בעצם שני כזיתים קטנים, כלומר לכתחילה יש לאכול שיעור כזה בברכה של אכילת מצה ובאפיקומן, ובכורך מספיק חצי מזה. שלושת רבעי מצה מרובעת זה כזית. וזה אוכלים בסעודת הבוקר וסעודה שלישית.

  5. בסד
    בסעודה שנייה ושלישית יש לאכול כחצי מצה עגולה ?
    ואם אני אוכלת מרובעת ? כמה לאכול ממנה כדי לצאת ידיי חובה בסעודה שנייה ושלישית ובשביעי של פסח ?

  6. לאחר בקשת המחילה.
    עיינתי במטה אפרים שם ומצאתי רק באלף המגן שנוהגים לא לומר "שלום עליכם" בכל יו"ט שחל בשבת.
    אכן פגשתי כאלו שנוהגים כן.
    אצלינו אומרים ביו"ט שחל בשבת ואני מחפש עוד מקורות אם אומרים "שלום עליכם" בליל הסדר שחל בשבת.
    הסברא לא להגיד קשה, שהרי לכאו' המלאכים באים.
    סברא לא לומר היא שצריך להזדרז ככל האפשר.