חובת כיסוי ראש לגבר / אכילה ושתיה לפני התפילה / שימוש בקולר לכלב בשבת

שלום כבוד הרב יש לי כמה שאלות
1.ביום רגיל האם יש היתר מסויים לאכול בבוקר לפני שאני מתפלל?
או לשתות נס לפני שאני קם?
2.שמעתי מאיפה שהוא שיש הלכה שצריך ללכת עם כיסוי ראש ואסור ללכת 4 אמות בלי כיסוי ראש נראלי,אם אני עושה ריצה והכיפה לא נשארת טוב על הראש האם מותר להוריד אותה ולרוץ כדי שלא כל כמה דקות היא תיפול?
3.האם מותר לי בבית ספר לברך על הלחם מוציא ולברך בבית ברכת המזון?בבית ספר יחסית רועש וקשה לי לכוון או שעדיף יותר שאני יקרא בבית ספר במקום שבו אכלתי לא משנה מה
4.אני זוכר ששאלתי אתזה ואני שכחתי את התשובה,האם ביום שבת מותר לי לקשור את הכלבה בבית עם קולר כדי להוציא אותה,בהתחשב שכלב זה מוקצה ואסור לגעת בו ביום שבת ,וכשאני קושר לכלבה בבית רצועה יש סיכוי שאני יגע לה בצוואר?

תשובה:

שלום רב

  1. אין לאכול לפני התפילה, אבל מותר לשתות קפה וכדומה. ראה סי' פט ובמשנה ברורה שם. ואף שהביא שיש שהחמירו בקפה עם סוכר וחלב, כבר כתבו פוסקי זמנינו שהיום שזה מצוי לכל אין לחשוש.
  2. אסור לרוץ בלי כיסוי ראש, אם קשה לך לרוץ עם הכיפה תרוץ עם כובע. ראה משנה ברורה בסי' ב.
  3. לא. חובה לברך ברכת המזון במקום שאכלת, כמובא בשו"ע בסי' קעח.
  4. מותר להשתמש בקולר לכלב בשבת, כיון שאיסור טלטול בעלי חיים הוא רק להרימם מהריצפה, אבל למושכם או לדוחפם אין איסור. ראה שו”ע סי’ שח סעי’ לט – מ.