אמירת קדיש במנין של אנשים חילונים

חרדי הבא ליום השלושים של חילוני ז"ל, ואין שם מנין של חרדים או דתיים, אולי עוד אחד או שנים חובשי כיפות.
האם אפשר לארגן שיאמרו קדיש, שאז מן הסתם יהיו שלא יענו אמן?
ואם יכול להקדים ולבקש שיענו אמן, מה אז?
תודה

תשובה:

שלום רב

אם יש שישה אנשים שעונים אמן זה מספיק לאמירת קדיש, ראה משנה ברורה בסי' נה בהרחבה, שאפילו ישן מצטרף באופנים מסוימים או אדם שמתפלל שמונה עשרה, ובלבד שיש שישה כאמור. הבעיה היותר משמעותית כאן היא שלכתחילה לא מצרפים אדם המחלל שבת בפרהסיא למנין, אולם ראה כאן במקורות שלענין אמירת קדיש וקדושה מקילים בשעת הצורך לצרף גם אדם כזה [בשונה מתפילה בציבור וקריאת התורה].

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כתבתם לצרף, כלומר שעיקר המנין הוא משומרי שבת, ומצרפים, אחד, שנים, אולי גם ארבעה,
    אבל פה מדובר שרוב המנין מחללי שבת, ואם כן האם משום תועלת הקדיש לנפטר החסר זכויות בוודאי, כדאי לדחפם לאמר קדיש?

  2. אין הבדל בין מיעוט לרוב. מה שאמרתי הוא שצריך לפחות שישה שעונים, אני מניח שמתוך כל הציבור יהיו שישה שיענו וזה בסדר גמור.