חזקת כשרות בס"ת

בס"ד
כבוד הרבנים שליט"א
רציתי לשאול כמה שאלות שדחופים לי.
א. אחד בעל חוב שהיה חייב לי הרבה מאוד כסף, ובמקום כסף נתן לי ס"ת שלפי הבדיקה זה כשר, אבל אין לו מושג מי כתב את זה.
רציתי לשאול ב' דברים א' אם מותר לי למכור ס"ת בגלל דחקות. ב' האם אפשר לסמוך על חזקה שאדם יר"ש כתב את זה ולמכור את זה בתור ס"ת כשר.
המון תודות מראש

תשובה:

שלום רב,

א. הספר תורה בחזקת כשר. סתם ספר תורה בחזקת כשר וחזקה שהוא נכתב בכשרות. ראה בגיטין סד,ב שהגמרא מביאה על סופר שכתב ס"ת ואמר אח"כ שאזכרות (שם ה') כתב אותן שלא לשמן אינו נאמן, משום שלאחר שיצאה הס"ת מתחת ידו הוא בחזקת כשרות, ועתה אינו נאמן לפוסלו. משמע שסתם כשכותב ס"ת הוא בחזקת כשר.

ב. אסור למכור סתם תורה מחמת דחקות כפי שנפסק בשו"ע יו"ד סי' ער סעי' א': "ואינו רשאי למכרו, אפילו יש לו הרבה ספרי תורה. ואפילו אין לו מה יאכל רק ע"י הדחק". אמנם, הלוה היה רשאי לתת לך את הס"ת בתמורה לחוב, משום שהדין הוא שגובים ס"ת של הלוה לצורך פרעון ההלואה (ראה חו"מ סי' צז סעי כג. וראה עוד בשו"ת באר יצחק יו"ד סי' יט שדן בהרחבה כיצד מצוות פריעת בע"ח גובר על מצוות כתיבת ס"ת). אולם כתב הש"ך שם שס"ת שאינו עונמד לצורך קריאה לרבים מותר למכרו.