כיבוד אב שפגע קשות בילדה

כבוד הרב שלום רב!
שאלתי בענין כיבוד אב. אני נערה בת להורים פרודים מספר שנים. אבי עזב את הבית עקב מעשים גרועים שאילץ אותי לעשות מתוך הסבר של מצווה וכדו. כמה ימים הסתובבתי מסוחררת ובסוף גיליתי לאמי. אבי נבהל עזב את הבית ופתח תיק גירושין נגד אמי. מאז איש לא מאמין שאבי הנראה צדיק מסוגף מסוגל לעולל את מה שאכן עולל. סבלתי מאד מאבי מיום הוולדי פחדתי ממנו פחד איום הוא היה מכה וצובט מאיים ומעניש וכשגדלתי מעט גם הסביר לי שעלי לציית לכל מה שיגיד לי לעשות וההמשך כפי שכתבתי לעיל. כרגע אין לי עמו קשר וטוב לי כך. עברתי שנים קשות מאד אבל בעמל בניתי את עצמי. לאחרונה הוא מנסה ליצור עמי קשר וזה מאד קשה לי. הוא כתב לי מכתב ארוך עם הוכחות בענין כיבוד אב ואני נותרתי קרועה בתחושה קשה ביותר. האם עלי להיות עמו בקשר למרות הכל???? זקוקה בדחיפות למענה

תשובה:

שלום רב,

יש מחלוקת הפוסקים האם אדם מחוייב לכבד את אביו כשהוא רשע, אבל המחלוקת הזו אני לא בטוח כלל ששייך במקרה שלך. יתכן מאד שכך אכן עשה בעבר. ואילו היום הוא כפי שאת מתארת שנראה – צדיק מסוגף…

יחד עם זה לעניות דעתי, אינך חייבת לכבדו ולחזור להיות איתו בקשר. ההלכה קובעת שכיבוד אב "משל אב" כלומר, אדם אינו מחוייב להוציא הוצאות משל עצמו כדי לכבד את אביו. ומכאן למד המהרי"ק (שורש קס והובא ביו"ד סי' רמ) שאם אבא אמר לבנו שלא ישא אישה פלונית אינו חייב לשמוע לו ויכול לשאת אישה פלונית. וכתב שם הטעם: "מאחר שנפסק בקידושין ל' וכן בשו”ע שם שכיבוד אב משל אב, והבן אינו צריך להוציא ממון לצורך כיבוד אביו, א”כ: “כל שכן הכא שהוא דבר השייך בצערא דגופא להניח האשה אשר חפץ בה ויצטרך לקחת אשה אחרת אשר לא תישר בעיניו כל כך”.

ומכאן התשובה לשאלתך פשוטה: כל עוד את מרגישה שהקשר הזה עלול לפגוע בשיקום שבחסדי שמים הצלחת לשקם את עצמך, אינך חייבת לכבדו ולהיות איתו בקשר. את לא צריכה לחשוש ממכתבים כאלה ואחרים. ההרגשה היא שלפחות בתקופה הקרובה תהיי רגועה ואינך צריכה לשמור איתו על קשר. אינני יודע אם זה יקח שנים או לא, אבל כאמור, כל עוד יש לך חשש לפגיעה בשיקום, אין לך כל מחוייבות.

הרבה הצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יישר כח! ישיב השם את דעת כב' הרב
    כפי שיישב הרב את נפשי ואת דעתי.
    לא מצאתי מנוחה מזה מספר יממות.
    האם אפשרי להיות קשורה לרב שענה לי כך שתמיד יוכל הוא לענות לשאלותי?
    אם כן ייקל עלי מאד! שוב תודה!