דיני קדימה בגביה שאין מספיק לכולם

הייתי בד"ת עם קבלן, ונפסק שחייב לי כסף, הפסק אושר ע"י ביהמ"ש ונעשה עיכול על דירתו של הקבלן.

הקבלן דינן קנה את דירתו מא' ולא גמר לשלם לא' תמורתו ובכל זאת חתם א' לבנק שקיבל את התמורה ולכן קיבל הקבלן משכנתא.

הקבלן לא שילם משכנתא לבנק, הבנק מינה כונס נכסים, והדירה הולך ונמכר כעת.

שאלתי: אם אחרי מכירת הדירה ע"י הכונס (אחרי הבנק, שכ"ט הכונס, שכ"ד ל3 שנים…)לא נשאר מספיק כסף גם עבורי וגם עבור מוכר הדירה, החוק אומר לחלק את סכום הנשאר בין הנושים זאת אומרת ביני ובין מוכר הדירה ואחרים אם יש. האם מותר לי לקחת כסף באופן הזה או שעלי לברר איזה חוב היה קודם ולפי קדימת החוב יקבלו הנושה הראשון כל מה שחייב לו ואח"כ הבא בתור….

תשובה:

שלום רב,

במידה והבית היה ברשות החייב לפני היווצרות החובות, אכן סדר הגבייה הוא לפי סדר היווצרות החובות.
וביחס למוכר הדירה. אם עסקת המכירה קדמה לסיבת התביעה שלך, אזי נראה שהוא קודם לגבות את כל יתרת חובו מהכסף שמגיע ממימוש הדירה שמכר. (הכל בהנחה שאתה מודע ומודה שהמוכר עדיין לא נפרע את כל מחיר הדירה שמכר, והודאה לבנק היתה פיקטיבית. הגם שלא ברור לי מדוע אתה מניח כך. הרי החייב עצמו לא נאמן להודות בכך ולהפסיד אותך).
מקורות:
חו”מ סימן ק”ד. פתחי תשובה שם סימן צ”ו סק”ג. נתנה”מ סימן ק”צ חידושים ס”ק י”ד. ש”ך סוף סימן ק”ו.