מעמדו של בית הדין לעבודה בהלכה

רציתי לברר בנוגע לחוקי העבודה הנוהגים במדינת ישראל.

1. האם יש תוקף הלכתי לכל החוקים? האם כל ההטבות שהחוקים והפסיקה של בתי הדין לעבודה מחייבים את המעסיקים?

2. אם התשובה ל1 היא חיובית, האם מותר לתבוע את המעסיק בבתי הדין לעבודה, שהם מופקדים על ביצוע חוקי העבודה, או שחובה לתבוע דווקא בבית דין תורני.

אודה לכם מאד אם תוכלו להשיב לי תשובה עם מקורותיה.

תשובה:

שלום רב,

  1. אין תוקף הלכתי לחוקים אולם ישנם הרבה דברים שמקורם מהחוק, אולם לאחר שהם מקובלים ונהוגים בקרב המעסיקים, בקרב הציבור, ניתן לחייב את זה בצד מנהג המדינה, כמו פיצויים, ועוד הרבה דברים שבתי הדין מחייבים מצד המנהג.
  2. הדעה הרווחת היא שאסור לתבוע בבית הדין לעבודה, וזה נחשב לערכאות, וזאת משום שבעצם הם כפופים לחוק, ודנים שם לפי החוק גם במקרה שאין מנהג מחייב על פי דין תורה. ראה עוד בספר סדר הדין פרק טו סעי' סב. חשוב לדעת שלדעת רוב פוסקי זמנינו שזה נחשב לערכאות זה איסור דאורייתא! כלומר, ראוי לכל אדם ירא שמים לפחות לחשוש לאיסור דאורייתא.