כלב שחייב לאכול חמץ בפסח

לכבוד הרבנים שלום רב. ברצוני לשאול לגבי האכלת בעל חיים חמץ בפסח.
בעירנו ישנו כלב הסובל מאבנים בכליות והוטרינר קבע לו תפריט המורכב בין היתר מחמץ. האוכל הזה הוא מיוחד בשבילו המיובא מחו"ל ולפי דעת הרופא כל שינוי בתפריט הנ"ל יכול לסכן את הכלב. שאלתי היא האם מותר לגוי להאכילו את האוכל הנ"ל ואם לא מה העצה היעוצה?

תשובה:

שלום רב,

לכלב ודאי מותר לאכול חמץ. אבל האפשרות להשאיר אותו ברשותך במהלך הפסח אינה קיימת במקרה הזה. אני לא רואה אפשרות אחרת מלמכור את הכלב עם המזון לגוי, וגם להעביר אותו לרשות הגוי. כל עוד הכלב שייך ליהודי, גם אם המזון המורכב מחמץ שייך לגוי. הרי שהיהודי נהנה מחמץ בפסח. אולם אם אתה מוכר את הכלב לגוי ומעביר אותו לרשותו (כמו בבבהמה מברכת שמוכרים אותה לגוי כדי להמנע מקדושת בכור – במקרה שהיא עובדת ללדת). גם אין אפשרות להשאיר אותו בבית או בחצר, משום שאסור להשאיר חמץ בביתו ללא מחיצה.

רק צריכים לדעת שמכירת הכלב צריכה להעשות באופן שמוכרים בהמה מברכת. כולל משיכה של הגוי. ראה יו"ד סי' שה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרב. אולי אפשר להפקיר שטח קטן בקצה הגינה, ושם הגוי יתן מזון לפני הכלב שלא בפניו ממש (כמו ששופכים שאריות לחתולים בשבת).