חוב הכתובה אם חתם בה רק עד אחד

שלום רב

זוג שנמצא בהליכי גירושין ויש דיון לכתובה,
והתברר שהכתובה פסולה מכיוון שיש רק חתימה של עד אחד.

האם האישה יכולה לתבוע ולקבל את הסכום שרשום בכתובה?
או שמכיוון והכתובה פסולה אין זכאות לאישה לקבל את הכתובה

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

למרות שהכתובה פסולה, החוב הנקוב בכתובה קיים והבעל חייב לשלם אותו במדה שמתגרשים.

מלבד הסיכום בע"פ בין החתן והכלה על גובה הכתובה עושים גם קנין, ועל כך חותמים העדים, ויש נוהגים שגם החתן חותם כמו במקרה הזה. חתימתו היא בעצם הודאת בעל דין שהוא מודה שכך התחייב בכתובה. ולכן החוב קיים למרות שהכתובה עצמה פסולה. הסיבה שמחתימים שני עדים בכתובה גם שיש הודאת בעל דין, משום שתוקף השטר עם חתימת שני עדים הוא חזק יותר מהודאת בעל דין, והאישה אינה סומכת דעתה אלא על נכסים משועבדים שזה קיים רק בחתימת העדים, לכן הכתובה פסולה. אבל החוב כמובן קיים גם במקרה האמור.

אגב, יתכן שהעד השני שכח לחתום, ובכתובה הנמצאת ברבנות הוא חתם.