מה עושים עם עודף שהלקוח השאיר בחנות

שלום רציתי לשאול אני עובד בחנות מכולת שיש דלפק ביני לבין הקונים ולפעמים יוצא שכאשר אני מניח את העודף ללוקח הוא שוכח אותו שם מה דין הכסף האם אני יוכל לזכות בכסף זה ומדובר לרוב במטבעות של כסף
ועוד שאלה לפעמים קורה שכאשר לקוח קונה ונשאר לו עודף למשל של שקל הוא מוותר ואומר לי תשאיר את זה למי שייך כסף זה לבעל הבית או למוכר תודה

תשובה:

שלום רב,

א. אשריך שאתה מדקדק בממון המעסיק. זו סגולה לעשירות (שו”ע חו”מ סוף סימן של”ז).
ב.כשלקוח מוותר על העודף ומסכים לשלם קצת יותר, הדין הוא שחצי מהתוספת שייכת לעובד, וחצי לבעל הבית (שו”ע חו”מ סימן קפ”ג סעיף ו').
ג. כאשר לקוח שוכח עודף, מסתבר שהכל לבעה”ב (משום שדווקא בדין הקודם יש להסתפק אם הקונה התכוון אולי לתת את התוספת לפועל כמו שכתבו הפוסקים שם בסימן קפ”ג, משא”כ בנידונינו ודאי מתכוון הקונה לתת את השטר הגדול לבעה”ב ע”מ לקבל את המוצר והעודף, ובעה”ב זכה בשטר הגדול ונתחייב לקונה בחליפיו, והריהו כאומר לפועל שיחזיר לקונה מה שחייב לו דהיינו המוצר והעודף, שלא אמרינן בזה “תן כזכי” כאמור בסימן קכ”ה סעיף א' ברמ”א, ואם כן בנידון הזה שאי אפשר לאתר את בעל החוב יחזיר למשלח כאמור שם בסוף הסימן.