לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

פתיחת דלת חשמלית בשבת בשינוי

שלום .האם דרך שינוי מותר לפתוח דלת בשבת, מדובר בחוץ לארץ ואין אפשרות לחכות לגוי שיפתח את הדלת, אם זה איסור דרבנן?

תשובה:

שלום רב

אני מניח שכוונתך לדלת חשמלית או על ידי כרטיס, ובכן בשאלה אם מדובר באיסור דרבנן או דאורייתא נחלקו כידוע הדעות, ולדעת החזון איש כל סגירת מעגל חשמלי אסורה משום איסור בונה. אולם לעצם הענין לא הבנתי את כוונתך, וכי איסור דרבנן מותר על ידי שינוי? אין כזו הלכה! אמת שיש שהקילו בו מלאכה דרבנן בשינוי לצורך חולה שאין בו סכנה, אולם להלכה נהגו להחמיר גם לצורך חולה, והתירו רק על ידי גוי, אבל חלילה לומר שהדבר מותר.

אם כוונתך לתאורת חדר מדרגות הנדלקת על ידי שאתה עובר שם, גם כן יש לאסור, אף שכביכול אין כוונתך להדלקת האור אלא רק לפתיחת הדלת, ואין להחשיב זאת כפסיק רישא דלא ניחא ליה, וכפי שהארכנו לבאר כאן.

בנוגע לפסיק רישא [דניחא ליה] בתרי דרבנן [כמו כאן שאם חשמל היה מדרבנן היה כאן תרי דרבנן – השינוי והחשמל], אף שיש שנראה מדבריהם שזה מותר בשעת הצורך, למעשה החמירו בזה הפוסקים, ראה שער הציון סי' שלז ס"ק ב, וראה חזון איש סי' סא שיש להחמיר בזה.