הורים ששילמו דמי מתנה למורה שלא לגמרי מרצונם

בס"ד

לכבוד רבני בית הורא"ה שליט"א,

שאלה: בית ספר החליט שלחג חנוכה שהורי הילדים יתנו סכום 25 דולרים למתנה להרבי. ואבא אחד נתנו במחאה המתנה כשהתלונן לבית ספר ומ"מ קיבלו ממנו, ורק נתן פין משום איזו סיבה לולא לא נתן היו מתקשים המורים לבנו במבחנים וכדומה, והרי לא נתן בלב שלם ומ"מ קיים דרישת הבית ספר. האם חל נתינה זו כלל? ואם לא חייב הבית ספר להחזיר לו, וכיצד יגבה זו?

תודה ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

הלכה למעשה הוא נתן בלב שלם. אכן הוא התרעם על כך, אבל בסופו של דבר הוא החליט לתת ולא משנה מהי הסיבה שהוא החליט לתת. הכלל הוא שמתנה בטלה או כשיש אונס ברור, או מודעא, אין צריך את שניהם כדי לבטל מתנה (שלא כמו במכר שצריך את שניהם). אבל לפחות אחד מהם צריך. אונס לא היה כאן, אלא שיקוליים ציניים של ההורים, ולא מעבר לכך. ומודעא מן הסתם גם לא היה, א"כ ודאי שהמתנה תקפה.  (עי' חו"מ סי' רה).