עובד בתכנות שרוצה לשמור לעצמו עותק מעבודתו לצרכים אחרים

בס"ד

לכבוד רבני בית הוראה שליט"א,

שאלה: ילמדנו רבינו על מה שנשאל ע"י אחד שהוא עובד כמתכנן תכנה של מחשבים, ורוצה לדעת אם יש בעיה להרויח בפרויקט שלו באופן של זה נהנה וזה לא חסר?

פירושו של הדבר שהוא רוצה לדעת, החברה שהוא עובד לוקחים תכנות שהם הפקר הידועים בשם "תכנה פתוח" (באנגלית open source software), איפה כל אחד יכול להוריד הדבר בחינם ולהטיב ולשפר, ואחרי שמטיב הדבר נותנים שם חדש ומוכרים או מוכרים אפשרות של שימוש של תכנה חדשה וכדומה. וצד הספק הוא, כאשר הוא מתעסק בעבודתו כרגיל הבין שיש כמה אופנים לשפר הדבר, והמנהלים לא מעונינים לשמוע חידושיו כל כך, והוא בוטח שיכול להצליח ורוצה לדעת האם כשהוא עושה תקונים ושיפוצים על תכנה הפקר כדרוש ממנו שלזה נשכר, אם הוא שומר לו העתק ממה שעבד בשעות עבודתו לעצמו, למטרה להטיב כפי דעתו בביתו אחר סיום שעות עבודה, וכך הוא נהנה והם לא חסרים, האם יש בעיה בזה?

תודה, ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

כפי שהבנתי המשכורת היא לפי שעות עבודה, לפי זה כל מה שכתב במשך שעות העבודה הן של המעסיק.

במקרה הוא לא מתחרה במעסיק שלו בשום צד, נראה שאין איסור לשמור עותק לעצמו, אבל במקרה שהוא מתחרה בו, הרי זה תלוי במחלוקת הפוסקים.

מקורות:

עיין שו"ת נודע ביהודה תניינא חו"מ סי' כד והגהות ברוך טעם שם.